FAQ

Ce sunt pompele de caldura?

Pompele de caldura sunt centrale termice folosite pentru incalzirea locuintelor, a birourilor, a halelor de productie, a blocurilor de apartamente, etc.
Functioneaza singure (inlocuiesc complet alte tipuri de centrale termice) sau in tandem cu alta centrala termica cu combustibil fosil, lichid sau gazos ( sisteme monovalente, monoenergie, sau bivalente ).
Pentru incalzirea agentului termic si a apei menajere folosesc caldura mediului inconjurator, caldura pe care o capteaza folosind echipamente clasice, alimentate cu energie electrica.
Practic, 25% din energia necesara incalzirii locuintei este energie electrica si 75% este energie gratuita, captata din mediul inconjurator.

Care este principiu de functionare la pompele de caldura?
In principiu pompa de caldura functioneaza in acelasi fel ca si un frigider, numai ca se utilizeaza invers. Frigiderul absoarbe caldura de la alimentele din interiorul sau. aceasta caldura pe urma, prin grilajul de pe spatele frigiderului, va fi predata  incaperii in care se afla. In consecinta cu cat racim mai multe alimente, cu atat frigiderul incalzeste mai mult incaperea in care se afla.
Si pompa de caldura absoarbe caldura din mediu, dupa care o pompeaza la un nivel de temperatura adecvat pentru a incalzi o locuinta. Pompele de caldura  fiind utilaje de un nivel tehnic foarte ridicat, ele pot asigura constant acest proces de incalzire iarna sau vara, ziua sau noaptea,chiar si atunci cind afara este ger, putand absorbii din pamant, din apa din panza freatica sau din aer, caldura necesara incalzirii.

Ce este de fapt o pompa de caldura?
 In principiu pompele de caldura nu sunt centrale termice revolutionare, dar sunt agregate foarte moderne de transferare a energiei termice dintr-un loc in altul. De exemplu transferarea energiei termice din mediul inconjurator in casa, pentru cresterea confortului locatarilor intr-un mod cit mai eficient, economic si totodata fara emisii de dioxid de carbon.
Cum este posibila atragerea energiei din mediul inconjurator, si punerea ei in serviciul nostru, in asa fel incat acest lucru sa fie folositor si pentru om si chiar si pentru natura? Pentru multi pare o solutie utopica, si totusi in tarile occidentale functioneaza sute de mii, poate chiar milioane de asemenea instalatii.
Tineti-va bine, Suedia preconizeaza ca pana in anul 2011, iar Scotia pina in anul 2012 trebuie sa devina independenta de gaz. Oare de ce? Si-au pierdut mintile? Nu! Pur si simplu sunt prevazatori. Si noi in loc sa ne aruncam praf in ochi, ar trebui sa ne straduim sa ne gandim la viitor, la siguranta noastra in ceea ce priveste incalzirea si ocrotirea mediului inconjurator. Sa studiem ce fac tarile din occident, si de ce fac astfel de lucruri. E simplu. Rezervele de gaz de pe Pamant, sunt la dispozitia omului de rand inca maxim 20-30 de ani, daca vom avea din ce sa platim. Stiti cumva peste cativa ani din ce o sa putem plati facturile la gaz?

Cind se amortizeaza investitia in pompe de caldura?

Despre amortizarea investitiei in pompe de caldura se pot scrie romane, s-au facut calcule, s-au dat explicatii, dar nimeni nu vorbeste de faptul ca am ajuns in situatia cind deja nu se mai pune problema amortizarii investitiei. In momentul de fata deja se pune problema sigurantei noastre energetice si a ocrotirii mediului inconjurator. Din cele mai recente date pe care le avem la dispozitie rezervele de combustibili fosili, ca gazul, titeiul, etc sunt limitate si foarte sarace. De exemplu gazul metan va fi disponibil pentru populatia Globului cca 25-30 ani. V-ati gindit la ce preturi va fi vindut gazul peste cca 5-10 ani? La un pret imens, de neimaginat. O casa insa nu se construieste pentru o perioada de 10 ani ci pentru 50-100 ani. In aceasta situatie este de preferat sa se monteze aceste pompe de caldura si recuperatoarele in faza de constructie a casei.Din acest motiv oamenii de stiinta au scuturat praful de pe o descoperire de la sfirsitul secolului al XIX.- lea din Austria, si au inceput sa o adapteze cerintelor secolului al XXI.- lea.
Asa s-a nascut pompa de caldura din zilele noastre. Unii au creat modele foarte performante, altii mai putin performante, asta ca si la producatorii de autoturisme, ca sa iau acest exemplu. Deci sunt pe piata si Dacii, dar sunt si Mercedesuri, sau chiar si Rolls Royce-uri.
Durata de viata a pompelor de caldura este de min. 25 ani, asigurind confortul nostru in toti acesti ani. Si totusi cind vine vorba de pompe de caldura, toata lumea pune urmatoarea intrebare: CIND SE VA AMORTIZA ACEASTA INVESTITIE?
De ce nu se intreaba nimeni cind se amortizeaza investitia intr-o masina de lux sau o motocicleta al carui pret scade aproximativ cu 30-50% in momentul cind a iesit din curtea dilerului, dar pe deasupra este si mult mai scumpa decit o pompa de caldura.

Si de ce nu se intreaba nimeni cind se amortizeaza investitia in sistemele traditionale de incalzire, in bransamentele de gaz si electricitate, in aprobarile si taxele pentru acestea, in reviziile periodice la centralele pe gaz si multe alte investitii, care nu se vor amortiza nici o data?
Da, intradevar exista si o perioada de amortizare masurabila, calculabila in comparatie cu metodele de incalzire traditionale. La preturile actuale din Romania, investitia in pompe de caldura se poate amortiza in 4-5 ani. Binenteles o pompa de caldura apa-apa sau sol-apa se va amortiza mai repede decit o pompa de caldura aer-apa. Insa si investitia este mai mare decit la pompe de caldura aer-apa.
Pompa de caldura asigura o garantie a confortului proprietarului pe timp indelungat, si totusi...

Care este pretul unei pompe de caldura?

Pretul pompelor de caldura este in functie de necesitatile  de incalzire a ficarei cladiri. Ca idee insa preturile pornesc de la 4700 Euro si ajung la 30000 Euro, iar unele se fabrica la comanda, pretul fiind stabilit la contractare (cele de 160 kW de exemplu).
Ca recomandare, va atragem atentia sa cereti oferta de pret in asa fel ca pretul sa contina toate elementele de care are nevoie pompa de caldura in timpul functionarii. Foarte multi comercianti pun doar pretul pompei de caldura, ca in final sa mai trebuieasca sa se plateasca in plus. Astfel pot sa dea unii in oferte preturi foarte mici.

Se pot monta pompe de caldura in completarea unor sisteme de incalzire deja existente?
Da. Chiar cu rezultate foarte bune. La sistemele de incalzire clasice cu centrala pe gaz si redarea caldurii prin calorifere, se poate alatura pompe de caldura cu diferite surse primare de energie, reducand considerabil consumul de gaz al cladirii. In varianta cind am opta pentru pompe de caldura cu sursa primara de energie aer, aceasta utilizare in tandem poate fi chiar benefica pentru pome de caldura aer-apa la temperaturi foarte scazute, deoarece atunci cind randamentul le aceste pompe de caldura aer-apa scade centrala pe gaze poate sa asigure ajutorul necesar (la temperaturi sub - 20ºC).
Prin aceasta solutie si acele persoane care au deja montat un sisstem clasic de incalzire, pot beneficia de economiile oferite de pompe de caldura. Pompa de caldura incalzeste agentul termic la 55ºC - 65ºC , iar centrala pe gaz va incalzii acest agent termic de la 55ºC - 65ºC  la cca 80ºC . Se poate observa de unde va rezulta economia la gaz.

Ginditi-va din timp! Pretul gazului creste radical! Nu asteptati sa fiti in sitiuatia cind nu mai puteti sa platiti facturile la gaz.
Omul destept rezolva problemele ivite din timp. De ce Suedia a preconizat ca incepind din 2011 sa fie independenta de gaz? De ce Germania acorda un ajutor de la stat de 50% din valoarea investitiei, celor care trec de la centrale pe gaz la pompe de caldura? Sa stiti ca este un motiv serios in spatele acestor decizii. Ei stiu cceva.
Noi inca nu vrem sa aflam de acest lucru.
De ce sa nu invatam de la altii? 

La un sistem cu pompa de caldura ce fel de radiatoare sunt necesare?
La sistemele de incalzire cu pompe de caldura redarea caldurii in cladire este recomandabil sa se faca cu incalzire in pardoseala sau in perete. Acest tandem, pompa de caldura cu incalzire in pardoseala, are cel mai mare randament, dar si cel mai mare confort.

Ce reprezinta acel coeficient COP?
Coeficientul de eficienta COP este un coeficient fara dimensiune, care reprezinta cantitatea de energie calorica realizata de pompa de caldura cu ajutorul a unui kW de energie electrica. Acesta cifra COP variaza intre valorile de 3 si 6 in cazul pompelor de caldura performante. De obicei aceste valori se stabilesc la anumite caracteristici functionali a agregatului, de obicei temperatura exterioara si temperatura agentului termic. Cel mai des se folosesc temperatura exterioara de 00C, si temperatura agentului termic de 350C. Aceste temperaturi sunt specificate de producatorii de pompe de caldura atunci cind se amintesc valorile COP.
In cazul unei pompe de caldura care are COP 4,4 in regimul de temperatura exterioara de 00C si 350C al agentului termi, in regimul de temperatura exterioare de 00C si 500C al agentului termic, va avea COP 3. Din acest motiv este cel mai bine sa folosim sistem de redare a caldurii cu temperatura scazuta a agetului termic, cum ar fi incalzirea in pardoseala, sau in perete.

Ce inseamna aer-apa, sol-apa si apa-apa la pompe de caldura?
In functie de sursa primare de energie calorica, pompele de caldura sunt de trei feluri. Pompa de caldura aer-apa  absoarbe  energia  din aer si o transmite apei, adica agentului termic. Pompa de caldura sol-apa absoarbe caldura din sol si o transmite agentului termic, adica apei. Pompa de caldura apa-apa atrage energia calorica inmagazinata in apa din pinza freatica si o transmite agentului termic, care este tot apa.
Din aceste trei solutii tehnice rezulta denumirile modelelor pompelor de caldura. 

Pompele de caldura pot asigura si apa calda menajera?
Da, desigur. Pompele de caldura pot prepara si apa calda menajera pe toata perioada anului, pe care o vor stoca intr-un boiler de capacitate adecvata. Alpha-InnoTec chiar produce  pompe de caldura care asigura doar prepararea apei calde menajere, modelul BWP 305 din luna iunie 2007 si de mai mult timp modelul BWP 310.

Se pot lega colectoarele solare la o instalatie clasica de incalzire centrala?
Colectoarele solare se pot lega la o instalatie clasica de incalzire centrala cu conditia ca boilerul sa fie bivalent, adica de asa natura ca sa se poata realiza aceasta conexiune ( cu dubla serpentina ). Panourile solare vor aduce un aport foarte important la prepararea apei calde menajere.

Ce model de pompa de caldura are cea mai mare eficienta?
Pompele de caldura cu coeficientul de eficienta COP cel mai ridicat sunt cele apa- apa produse de Alpha-InnoTec, care au ajuns la un coeficient COP 6, ceea ce inseamna ca fiecare un kW de energie electrica produce 6 kW energie termica. Acest lucru conduce la economii insemnate la incalzire.

In ce masura se pot implementa aceste tehnologii noi intr-o casa de locuit?
A aparut deja in lume conceptul de casa GeoSolar. Aceste case sunt aproape sau chiar in totalitate independente energetic. Ce inseamna asta?
Casa ,,GeoSolar” trebuie sa satisfaca 3 cerinte energetice de baza:

- Functioneaza cu energii regenerabile (energie solara, eoliana, si geotermala)
- Sistemele de redare a caldurii, care in multe cazuri faciliteaza si racirea , sunt sisteme alese cu grija care functioneaza cu costuri foarte scazute ( de exemplu incalzirea in pardoseala montata prin metoda umeda sau uscata, incalzirea sau racirea in perete, sau sisteme de fan- coil (ventiloconvectoare)
- Trebuie avuta foarte mare grija de energia o data introdusa in cladire, utilizind acesta la maxim, si energia din aerul uzat sa fie refolosita prin diferite sisteme cu recuperatoare.

Care sunt cele mai eficiente colectoare solare?
Colectoarele solare  cu tuburi vidate CAT ( cu circulatia agentului termic prin teava de cupru de forma de U, prin tubul interior) sunt extra-optimizate astfel incat chiar si in zilele cu nori capteaza radiatia infrarosie solara ce patrunde prin straturile de nori si o transforma in energie termica cu care incalzeste apa. Functioneaza tot timpul anului, iarna randamentul realizat fiind mult superior altor modele de panouri solare. In medie, economia realizata anual din combustibilul necesar pentru incalzirea apei menajere, este de cel putin 80%! Pare incredibil? Sa stiti ca nu este incredibil.

Ce autorizatii sunt necesare pentru a se putea monta o pompa de caldura?
Nu este nevoie de nici o autorizatie.

In ce masura se poate asigura racirea locuintei cu ajutorul pompelor de caldura?
Asta nu depinde de pompa de caldura, ci de sistemul de racire din casa. Nu putem racii conductele din perete sau din tavan in asa masura ca sa se produca condens si sa inceapa sa picure apa din tavan. Temperatura sistemului de racire trebuie sa ramina peste temperatura la care se poate produce condensul. In aceste sisteme in general se monteaza componente care sa suprevegheze nivelul de racire, ca sa nu apara inconvenientul mai inainte amintit.

Ce metoda de redare a caldurii se recomanda in cazul pompelor de caldura?
In principiu se poate folosi orice metoda, dar unele au un randament mai mare, pe cind altele mai mic. Metoda cea mai potrivita in cazul folosirii pompelor de caldura este incalzirea in pardoseala sau perete. Aceste sisteme au nevoie de agent termic la o temperatura scazuta de max 400C, si prin aceasta pompa de caldura lucreaza in parametrii sai optimi, ne fiind nevoie de fortarea sa la maximum.

Cum se poate asigara o aerisire adecvata a locuintei?
Da, aceasta poate sa fie o problema in zilele noastre, cind lumea se straduieste sa izoleze locuintele in cit mai mare masura. Oamenii de stiinta insa au gasit o solutie geniala. Recuperatoarele. Cu ajutorul acestor aparate, pe linga ca se asigura o ventilatie automata a intregului imobil, dar se conserveaza si caldura deja existenta in casa. Cum? Printr-o pompa de caldura din componenta recuperatorului, care recupereazaa caldura din aerul care va fi exhaustat si cu ajutorul aceste energii recuperate va incalzii aerul proaspat care intra in casa. Astfel vom avea aer curat pe tot cursul zile i in mod automat, prin asta crescind si durata de viata a locatarilor. In Germania, de exemplu, mai nou nu se  dau  aturizatii  de  construire  pentru  case in care nu s-a prevazut  un astfel de sistem cu recuperator.

Se poate racii casa pe timpul verii prin sistemul de incalzire in pardoseala?
Nu. In cel mai bun caz o sa avem o pardoseala rece intr-o incapere unde temperatura aerului va ramine tot atit de ridicata ca si fara racire. Pentru racire sunt alte solutii, cum ar fi incalzirea in peret, care se poate utiliza si la incalzire dar si la racire,  sistemul de racire in tavan, precum si ventiloconvectoarele, care si ele se pot folosi si la incalzire dar si la racire. Aceasta problematica se bazeaza pe legile fizicii, si anume ca aerul cald se ridica in sus, iar aerul rece se lasa in jos. In cazul ventiloconvectoarelor insa se foloseste un curent fortat de aer.  

Incalzirea in pardoseala nu dauneaza sanatatii?
Nu. Aceasta, mult discutata problema se poate datora doar exploatarii in conditii necorespunzatoare a sistemului de incalzire in pardoseala. Cauza principala aparitiei problemelor aduse ca argumente negative este temperatura ridicata de exploatare a sistemului. Aceasta prin urmare poate sa antreneze particole de praf, poate provoca inbolnaviri, etc. Dar asta, cum am mai spus si mai sus, numai si numai in cazul exploatarii necorespunzatoare. Temperatura agentului termic care intra in conductele din pardoseala, nu poate depasii 400C, iar temperatura pardoselii nu poate depasii 270C ( in bai si holuri poate sa fie de 280- 290C). In cazul in care prin aceste temperaturi nu se realizeaza temperatura dorita in camera, se va apela si la o alta sursa de caldura in incaperea respectiva, dar nu se va recurge in nici un caz la ridicarea temperaturii agentului termic din pardoseala.

La ce temperatura poate ajunge apa incalzita solar?
Apa încălzită solar poate ajunge în zilele însorite de vară  la peste 80° C.

Instalatiile de incalzire solara functioneaza si iarna?
Da. Datorită construcţiei colectoarelor, temperatura exterioară nu influenţează funcţionarea instalaţiei, ea va produce apă caldă absorbind radiaţia solară în orice anotimp. Desigur, iarna, ziua fiind mai scurtă, perioada de insolaţie zilnică este mai mică, din aceasta cauza randamentul scade. Pentru instalaţiile ce funcţionează si iarna se folosesc circuite cu o soluţie anti-îngheţ.

In cit timp se amortizeaza investitia intr-o pompa de caldura?
Timpul de amortizare a investitiei intr-o pompa de caldura depinde in mare masura de marimea constructiei care urmeaza a se incalzii, de utilizarea sau nu a racirii cu pompa de caldura, etc. La o constructie mare de cca 3000- 4000 mp investitia este aceeasi  ca si in varianta pe gaze plus aer conditionat. In acest caz aduce beneficii din primul moment. In cazul locuintelor particulare, a vilelor,  avind iin vedere  pretul  actual  al  gazelor  naturale  timpul de  amortizare  este  in  jurul  a  5-6  ani. Dar nu trebuie sa uitam faptul ca gazele naturale sunt pe sfirsite, fiind disponibile pentru incalzire cca 20-25 ani. In acest context si preturile vor exploda peste putin timp, asa ca nu vad de ce ar trebui sa ne punem intrebarea, cind se va amortiza. Cind se va amortiza investitia intr-o masina de lux?

Care este durata de viata a unei pompe de caldura?
Ca urmare a constructiei relativ simple, avind putine elemente in miscare, durata de viata a pompelor de caldura  Alpha-InnoTec  este de  min  25 ani.  Asta  se  datoreaza materialelor utilizate, calitatii executiei, precum si experientei producatorului.

Se poate incalzii apa calda menajera si pe timpul verii, cu pompa de caldura?
Da, insa pentru a se economisii energia electrica necesara functionarii compresorului pompei de caldura, se recomanda cuplarea la reteaua de incalzire al apei calde menajere a unor panouri solare. Prin aceasta se ajunge la economii si mai insemnate.

Ce surse de caldura se pot folosi?
Pentru pompele de caldura sunt disponibile urmatoarele surse de caldura:

  • Apa freatica

Pompele de caldura de tipul apa-apa utilizeaza caldura stocata in apa existenta in sol daca aceasta se gaseste in cantitate suficienta la adancimi accesibile, cu parametrii adecvati pentru a putea fi folosita.

  • Sol

Pompele de caldura de tipul sol-apa utilizeaza caldura stocata in pamant extrasa prin intermediul unor schimbatoare de caldura. Aceste schimbatoare de caldura se pot instala orizontal sau in foraje executate vertical in pamant. Un avantaj decisiv al acstor doua solutii  este : pamantul si apa din pinza freatica pot fi utilizate si pentru racirea locuintei in timpul verii.

  • Aer

Pompele de caldura de tipul aer-apa utilizeaza aerul din mediul inconjurator ca sursa de caldura. Inca de la -20 °C extrag caldura din aer si o aduc la parametrii necesari utilizarii. 

Pagina 1 Pagina 3